Sunday, August 17, 2008

I am back !!


dah lama x berblog. since the BIG day! hehee i miss my sweet-little-world here.. Lets start wit one of the chomei wed pics.. chubby~ ;)
congrats to bunda Ernie dgn kehadiran Ziyyad.. & also to mr.Jep and miss Fifah as i feel that you all skrg misti tgh pecah kepalaa nk pikiq mcm2 urusan kawen nanti.. welcome to the club pren! =)
saya? kehidupan sudah berbeza. hati saya berbunga2.. mood: honeymooner. baby? belum lagi..


Sunday, May 4, 2008

Kuliah 3



18 days to go. =).. i am soo buzy wit everything,tapi sy wat keja lain.. yg saya sukaaa!

Venue: alaa depan umah je yg sekangkang kera jaaa keluasannya..

Time: Tengahari. blm zohor pon.



Friday, April 4, 2008

Kad Kawen saya berwarna hijau mudaa..sukaa!

wahahaaa..

petang ni xda watpa. baru balik dari visiting my Elanus caeruleus project (cari di google image acane rupa dia) hehee

aku busok+comot+pakai baju free jaa. as usual. kalo x, xda lah org kata keja ladang lak kan.. hahaaa kalo cantik manis comel molek tuu, keja administration leh laaa.. utk dunia aku, kuraang seshuaii.. =)

makanya, x sabau nk tunggu esok! esok p amik Kad Kawen.. yeyeee akhirnya siap gak. ringan lagi bahu. colour? lite green.. soft. akan di scan lah nanti ek attach kat cni. exited!

sok p kenduri kawen kawan skolah en.Hani.. xsure katne. + sok p umah mak lang, hakim nak fly dah p france, sambung blajar.. jeles nyer huhuu.. bilaaa lah turn aku lak?! ;p.. to dear hakim, i wish u all the best!! jangan nakal2! hehee bawa balik barang best2 dari sana!

persiapan kawen rasanya dah 80% done. tinggal lagi yg remeh2 ngan menunggu barang2 nak sampai.

perasaan?
emm, suma ada! rojak.. hahaaa.. 3 hari lepas, nani, opismateku remind me, dah x lama dah! lagi sbulan stgh jaa. what? *aku membuka planner* ye laaa!!! hahaaaa x rasa masa berlalu. apaa lah aku ni. so skrg mood kwn2 dok tanya acane persiapan kawen. staff aku pon sama. mcm2 tanya dah siap itu tak, dah siap ini tak.. =) thanks yaa suma.. appreciated.

p/s: sok nk pakai kebaya.. heheee

Thursday, April 3, 2008

Super-Dooper-Achim!

emm, saya telah diTag oleh Bunda Ernie utk menjawab soklan2 di bawah.. ok, let me try..

1. Apakah superpower idaman anda?

Saya nak terbang!!! blee? zuup! zuppp! Cepat & Selamat tiba ke destinasi heeeeehe

2. Siapa superhero atau watak yang mempengaruhi pilihan itu?

uishhh... soklan cepuu.. mistilah Super 'S'!!! ssssss! sssssssssssss!

3. Kenapa dan untuk apa superpower itu yang anda pilih?

Semestinya karena saya dapat berjumpa my SuperHeart bila2 masa. ;p karana saya faham tugasnya banyak mencuri waktu2 ku terutamanya di hujung minggu.. =))

Selain itu Super-Dooper-Achim ble mengurangkan tekanan di jalan raya. Ble lambat p keja. Cepat sampai umah.. Ble masak2.. Spend waktu main2.. heheee tembak sana. tembak sini.

4. Nama anda sebagai superhero?

Super-Dooper-Achim! *yoo!

5. Kelemahan superpower anda, wajib ada.

Hahaa.. satu kelemahan abadi. Kuat Makan!! *weeee. Acane ek Super-Dooper-Achim kuat makan gemokkk.. need more SuperSpirit to flyyyyyyyyyyyyyyy. ~

6. Motto anda sebagai superhero?

Yooooo! Super-Dooper-Achim Willl Resque You (My SuperHeart) Alwayssssssssss!!!! (your meals! hahaaa) *BIG Grin

7. Sebarkan tag ini kepada 10 rakan yang.., tak mampu 5 pon boleh.

emm... kat blog ni aku ada erni & jep jaa.. hehee so no body as diurg pon dah diTagkan with this issue..next time ok.

Tuesday, April 1, 2008

Kuliah 2

Theme: Sunset










p/s: saya adalah objek. en.Hani tukang tangkap gambar. ;)

Kuliah 1


emm, first task..
any comment?
p/s: i wanna learn how to 'play' camera.. =) +together wit en.Hani hehee

i am back!

~yes, he is! =)~

~wonderful evening with wonderful person in my life~

*muka ngada!
saya telah menghabiskan waktu bersama en.Hani di tepi pantai... heheee sukaaa! lama tak bersantai. masing2 sibuk sgt dgn kerjaya sendiri. hahaa.. ayat cam lah aku ni MB ka sibok p sana sini.. Makanya, bila Hani offer nk dinner sama, teringin nak makan burger tepi jalan yg yummy best (katne ada ek? ble recommend x?), aku terus melompat! ;p ahaaa ahaaa ahaaaaaa *aksi hulaa-hup...
p/s: love is everywhere achim!!

Wednesday, March 5, 2008

those were the days.. part 1



heheee.. lovely.. cumi baru pas mandi! kembang giler bulu.. sebab baru lepas sikat .. =) gosyok2 mata ek? ;p... emuahh!!!

Tuesday, March 4, 2008

semoga c u m i dirahmati Allah.. amin

3 march 2008.

c u m i, cintahati ku telah pergi buat selamanya..

terasa sangat.. asing.

*diam*

dulu, jam6 pagi cumi dah cium2 jilat2 muka, mengiow2 minta makan.. x blh tidur.. cumi leset2 badan kat muka. cium2 hidung. dah x payah on alarm, cumi kejut lagi awal.. mesti dengar azan.. slagi x bangun lah.. =).. cumi.. saya rindu

dulu, sblm p keja, mesti ciom cumi.. Cumi! i love you! hani love you! *hugs.. she will say, meoow.. cumi.. please hug mee too

dulu, pantang jumpa tangan ni, nak cekau jaaa.. ajak lawan. hehee.. Hani kata, saya kan bestfriend cumi. dengan siapa lg dia nak main2. betul gak kan? saya redha jaa gena gigit2.. best. cumi gigit2.. wpun calar, luka.. but i feel soo happy. tgk gelagat cumi. soo relax. its a good teraphy... miioww! miioowww!.. cumi.. i miss u.

pernah, cumi sakit. demam panas! lembik! balik lunch hour tgk makanan x luak. berak cirit.. terus p tevera vet-care. jauh tu, kat salak tinggi, but i dont mind, as long as cumi can be protected.

pernah lagi, badan cumi gatal2.. rupanya kena ear-mites. p dr.pet kat bangi.. suma org suka cumi.. glamer =) sbb cumi comel!.. 'mcm kucing whiskis laa'.. muah! cayanggg cangat cumi!

cumi suka saya teman dia makan.. meoow.. meoww.. ok cumi. kiter teman cumi makan yaa.. kiter turun, dia turun.. kita naik atas, dia ikot.. kita dok kat sofa, naik sofa.. we r like a twin.

cumi! mai mandi! blueberry wangiii nyer.. =) meh sini keringkan badan meh.. *hair dryer bloooooooowing.. waah best nyer cumi kiter ni.. syok ek panas2? heheee muah!

cumi.. i cant sleep without u.. as u will search me, and accompany me in the darkness. tidur di perut. di leher. i know that u need love. come here cumi.. i can heat you.. and i'm soo in love with you.. i'm hugging u cumi when ever the rain is coming.. we share our lovely blanket when the storms are crazieng outside.. it just 2 of us.. u and me. and we are happy.

cumi.. nothing i can say but u r bonding in my heart..

*diam*

CUMI.
3 months old.
LOVE FOREVER.

Friday, February 29, 2008

*cintahati saya

c u m i !
u r my sunshine
my only sunshine
u make me happy
when skies are grey
you'll never know dear
how much i love u
please dont take my sunshine away..
;p
p/s: i love you c u m i !!

Tuesday, February 26, 2008

3 months to go!

haih.

penat.

mcm lari marathon.

kat opis ligat.

balik umah ligat.

off day pon ligat.

tapi badan makin gemok.

x kurus pon. hahaaa

sebab muloot pun ligat!

esok settle kan kad kawen..

kat kedai kontena-klang

esok annual leave. sbb sok Hani off-day.

bleh laa settlekan sama2.

anyway, i am happy all the way! =)) wpun serabut lagi kepala mcm2 nak buat. calm down.. tarik nafassssss-tahan-hembussssss...

sebab, saya sedang menguruskan event yang amat bermakna utk diri saya sendiri.

selalu tu kalo jadi organizer apa2 event kat company ni mak aii sakan..
ke hulu ke hilir xpa. fon sana fon sini xpa. makanya, i'm adapted. ;p..

the best thing is - the MORALE SUPPORTs.

fire up ur heart!!!!


p/s: my BIG baby is coming.. =) i can't wait! Eeuuuuuuuu

Thursday, February 14, 2008

13.02.2008

13 FeBrUaRy 2008 - WeDnEsDaY

Happy Birthday to Me,
happy birthday to me,
HaPpY bIrThDaY tO NOR SARASHIMATUN,
h A p P y B i R t H d A y T o M e....

this day probably the LAST BIRTHDAY for me to celebrate it AS A BACHELOR! hehee

p/s: thanks Hani for a happiness & joyful & absolutely-yummy2-erkkk dinner ;p

Monday, February 11, 2008

Awat laaa ni saya slalu letih bekerja..

setelah difikir2 dan membuat beberapa rujukan, maka saya dah find out kenapa saya rasa letih bekerja.

Populasi penduduk Malaysia sekarang adalah 23 juta orang.

1.7 juta darinya sudah bersara. Jadi tinggal 21.3 juta orang.

1.3 juta pula adalah golongan kanak2 bawah 6 tahun. Jadi tinggal 20 juta orang.

Dari 20 juta ini, 7 juta masih belajar (tadika, sekolah, kolej, universiti dll).
Jadi tinggal 13 juta orang yang boleh buat kerja.


Dari 13 juta ini, 5 juta orang adalah pekerja kerajaan yang pergi kerja tapi tak buat kerja.
Jadi tinggal 8 juta orang yang boleh buat kerja.


Tolak 3 juta orang yang duduk dalam hutan (tentera darat) pasal diorang nie nak kerja macam mana... tinggal dalam hutan.

Dah tinggal 5 juta orang yang boleh buat kerja... .
Dari jumlah itu, tolak 2.7 juta orang yang menganggur dan takder kerja surirumah, pekerja yang kena VSS, orang2 tua, fresh university student, kena buang kerja dll).
Tinggallah 2.3 juta orang yang boleh buat kerja.


Dari jumlah ini, sebanyak 1,215,512 orang dilaporkan sakit dan kini berada di dalam hospital di seluruh Malaysia (tak kiralah hospital swasta ke atau hospital kerajaan dan ini termasuklah hospital bahagia.)
Dah tinggal 1,084,488 orang yang boleh buat kerja... .


Sekarang ini mengikut bancian terkini, terdapat 1,084,486 orang di dalam penjara dan Pusat Serenti di seluruh negara.

Jadi dah tinggal 2 orang yang boleh buat kerja...

Dan 2 orang itu adalah awak dan saya...
Dari dua orang ini... awak SEKARANG INI masih duduk depan komputer, main internet, main games, reading jokes, membaca email, main chat dan tak buat kerja langsung... jadi tinggallah saya sorang yang buat kerja dalam Malaysia nie... letih tau.

P/S : Semua statistik di atas boleh dirujuk kesahihannya di Pusat2 Bancian, Kementerian Kesihatan, Kementerian Pertahanan, Jabatan Tenaga Raya, Kementerian Pendidikan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Wednesday, January 30, 2008

cumi2ton?

alaaalaaaa Cumi is sleeping at my lovely Hani *weeee =)

Cumi inside her cupid-bed.. ;p


p/s: emm... Cumi light-up my life! Our life! =))

Tuesday, January 29, 2008

C U M I

27/01 ~ CUMI.

our first baby. =))

Thursday, January 24, 2008

today is Friday - 16 Muharam 1429

hari ini hari Jumaat.. pagi2 bangun, owh ari ni ari Jumaat! =) Alhamdulillah.

Hari ni birthday Epit! Happy Birthday to You ~~ 22 years old. =)
we'll celebrate it at kang guan seafood rest., carey island tonite. myself&hani + epit + epoy.. 4beradik akan makan BANYAK malam ini!. pasti! yummy2!

selalu terngia2 dalam fikiran, Ibu cerita, kalo arwah atok ada dulu2, hari Jumaat umpamanya mcm hari raya. tau dah. subuh2 dah atok bangun, suma org bangun. siap2 bagi makanan kat ayam itik. siram batas2 sayur. sapu halaman. pendek kata luar dalam umah nak kemas bersih. pastu emm, sembelih ayam! this moment yg paling di tunggu. pastinya ari Jumaat kita dapat makan lauk istimewa.. special day, with a special menu.. gembiranya nyer x terkata.. maklumlah, kita org kampung. ayam di ternak untuk di jual. sumber pendapatan. (pertanian adalah perniagaan beb ;p). bukan utk di makan sehari2. hehee.

ibu crita lagi, kalo arwah atok ada, time bersiap nak p sembahyang Jumaat, waah mcm nak p berhari raya.. =).. kain pelikat gosok. baju melayu gosok. songkok di berus. ada sapu tangan siap di lipat masuk poket baju. butang baju melayu siap. wangiiiii jaa bau minyak atar. sandal nak p masjid tu, dah siap basuh pagi2. BERSIH. segak bergaya. =)

tapi skrg, emmm.. 'Pegi sembahyang jumaat pakai t-shirt dok umah jaaa?!' <--- (ayat ini telah ditujukan khas buat adik aku Epoy last week! hahahaaaa padan muka kena marah) Ibu kata, x sopan langsung. kalo nak berjalan2 ke bandar tu pandai nak pilih2 pakai baju cantik. aaaa ni nak pegi mengadap Tuhan, p tukar baju! (hahaa yes2 aku tunjuk 'good' kat Epoy).

very good lesson. =) teringin plak nk tgk Hani bersiap p sembahyang Jumaat acane.. ;p

p/s: mesti nak iron telekung kalo baru pas basuh. habit.

Tuesday, January 22, 2008

Ooonlyyy Yoouuuu

saya&Hani telah pergi menonton wayang Alvin & the Chipmunks pada new year eve baru2 ini. but still, i can feel the emotion~~Besstnyeer *melting! ;p especially to this song.. i really love it!


Only you can make this world seem right
Only you can make the darkness bright.
Only you and you alone
Can thrill me like you do
And fill my heart with love for only you.
Only you can make this change in me,
For it's true, you are my destiny.
When you hold my hand,
I understand the magic that you do.
You're my dream come true,
My one and only you.
Only you can make this change in me,
For it's true, you are my destiny.
When you hold my hand,
I understand the magic that you do.
You're my dream come true,
My one and only you.
One and only you.

p/s: can i have a videoclip + this song?

le tour de jalan TAR

esok cuti yay!! esok will be a busy day for me&Hani.

1) i need to go to kedai BAK for fitting. emm.. seems like baju kurung saya dah nak siap *big grin. hehee sukaaa!! saya tidak berasa pening untuk memikirkan apakah fesyen2 terkini kerana: saya suka baju kurung =))

2) kena p kedai bunga raya. Hani kata -> kedai bunga raya syg. ;p ada bbrp benda nak beli lagi. beads. riben gold. riben putih. stokin hijau. stokin pink. dawai.

3) to make sure that Our ukuran baju dah written-down. apalaa. ari tu kan dah dtg ukuq badan. awat tepon tanya. wat saspen jaa. *emm.. indicate that our songket x di potong2 lagi laa tu.

4) beli alat merenjis. pastikan 50% off.

5) alang2 dah nak ke jalan tar tu, nak beli telekung skali. for ustazah.

6) kalo sempat nak survay tudung.. hehe pompuan acani laa menyempat ajaa.

7) macam best jaa kalo dapat makan kat Insaf. ;p

8) teringin nak rasa kebab sedap yg hani dok kata2 tu..

9) sempat ke nk p sungei wang? nak survay dslr. D40x. =)


p/s: saya dah bawa kabel kamera + 11 adobe cds inside my bag.

Thursday, January 17, 2008

pre-wedding course - one step ahead

emm.. macam best jaa ada blog sendiri.. ini semua angkara sukaa membaca blog erni & jep. hehee. so, let me have it too. seems like i am counting days for my wedding, eeeuuuu saya sukaa topik ini. =)

last 2 weeks (5&6 Jan 08) Hani & i went for a pre-wedding course at precint 16-nearby alamanda.. boleh tahan laaa. Nice sebab ustaz2 nya bersemangat (me too!)..

mula2 masuk dewan kuliah, tgk dah RAMAI nya peserta.. maklumlah merujuk kepada organiser, skrg ni byk sgt propaganda mengatakan kononnya kursus kahwin nak di panjangkan tempohnya sampai seminggu la, calon lelaki kena wat qiamulail laa, harga kursus kawen nak di naik kan sampai rm300 laa.. hahaaa maybe ini adalah salah satu strategi pemasaran. dan ianya BERKESAN. kalo lah major-lecture time aku blajar dulu macam ni, sure Dr.jualang, Dr.zaleha sayaaaaang kita. ;p. sampai ada yg terpaksa duduk kat tangga dulu, sbb organiser tgh cari kerusi. aku keseorangan di wing kanan (semua wanita di sini yaa), dikelilingi adik2 upm, ukm kot (i think so). muda2 jaa lagi..

best lecture:
1) acane nak uruskan borang2 perkahwinan.
ustaz kata x payah nak susah2 pikir cepat2 nak siapkan borang. ada yg dah siap 3 bulan sblm nikah. paling ideal, sbulan sblm nikah baru p proses. sbb dia kata, proses tu bukannya makan masa berhari, kalo p pagi-petangnya dah siap dah. Pak Lang will help me for this so-called-mcm-complicated-jaaa-nak-urus-borang2-ni. heheee

2) apa tanggungjawab isteri terhadap suami.
lecture 2 hari tu sbnarnya berbalik2 bercerita tentang topik ini jaa.. emmm =) i like this! daydreaming.. acane ek kalo dah kawen nanti.. heeeehe i will move to my new HOME.. *lovveeeellyyy... in Carey Island. *do you ever heard this place?.. slalu nya sukaa if Hani ajak date p beli barang dapor.. hehee. Carrefour or Jusco.

3) apa tanggungjawab suami terhadap isteri.
sama gak cam item (2). . kesimpulannya, we need to bring out the best in each other. =)

p/s: ustaz kata isteri boleh 'curi' duit suami kalo ianya digunakan ke jalan yang benar.. *yay! Hani!!! sy curi duit Hani yaaa.. i neeed new lipstick + blusher! <--- wajib tauu menghias diri utk suami ;p